Šis skelbimas viešai nepublikuojamas ir matomas tik jums. Skelbimai gali būti nerodomi todėl, kad yra pasikartojantys ir/arba neatitinka minimalios kokybės rekomendacijų. Jeigu manote, jog įsivėlė klaida – praneškite skelbimų redaktoriui.

Gospodinov Georgi "Natūralus romanas"

2 Eur

Grožinė literatūra
2010
Lietuvių kalba
"Baltos lankos", 143 psl.
Būklė: Ideali

Georgi Gospodinovas (gim. 1968) – bene garsiausias šiuolaikinis bulgarų rašytojas, išpopuliarėjęs ne tik Bulgarijoje, bet ir toli už jos ribų. 1999 m. išleistas „Natūralus romanas“ sulaukė itin didelio kritikų ir skaitytojų susidomėjimo. Kritikai šį romaną pavadino „dešimtmečio emblema“, „šlovingiausiu dešimtojo dešimtmečio kartos romanu“. 1999 m. romanas gavo specialų nacionalinio konkurso Razvytije apdovanojimą kaip geriausias metų prozos kūrinys. Jis išverstas ir publikuotas JAV, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Čekijoje, Lenkijoje ir kitose Europos šalyse. Pasak literatūros tyrinėtojo B. Minkovo, kiekviena „Natūralaus romano“ recenzija neišvengiamai kebli – svarbūs dalykai išsakyti paties autoriaus, telieka juos surasti. Vientisas, chronologiškas G. Gospodinovo pasakojimas subyra į aibę fragmentų, skaitytojui tenka įdomi užduotis juos sudėlioti ir sujungti. Pasak kūrinio autoriaus, „mano noras nekuklus – sukurti romaną vien tik iš pradžių. Romaną, kuris nenutrūkstamai rutuliojasi, kažką pažada, pasiekia 17-ąjį puslapį ir prasideda iš naujo.“ Georgijus Gospodinovas (toks ir pagrindinio herojaus vardas bei pavardė) skiriasi su besilaukiančia žmona, tačiau „jos nėštumo autorius“ – ne jis. Pats rašytojas apie romaną sako štai ką: „Vieno vyriškio gyvenimas netikėtai sugriūva. Jis mėgina papasakoti apie savo gyvenimą, tačiau pasakojimo gija vis išslysta ir susipina su istorijomis apie tualetus, muses, bites ir Bibliją. Jo gyvenimas paslaptingai sutampa su kitų dviejų herojų likimais – redaktoriaus (jo bendravardis) ir pakvaišėlio sodininko (natūralistas). Kai asmeninis gyvenimas nenusiseka, jam telieka tapti istorijų rinkėju.“ „Natūraliame romane“ G. Gospodinovas iškelia autoriaus problemą, eksperimentuoja su Kalba, suabejoja transcendencija, kuria musių šventraštį, pagyvina tekstą paskalomis, filosofija, botanika, įterpia žodynų citatų, prietarų, receptų, aprašo vaikystės ir paauglystės malonumus, kelionių įspūdžius. „Norėčiau, kad man kas nors pasakytų: šis romanas puikus, nes suregztas iš abejonių“. G. Gospodinovas

Skelbimas „Gospodinov Georgi "Natūralus romanas"“ paskutinį kartą atnaujintas 2017-08-13. Siūlome peržiūrėti naujausią „Esė, memuarai, laiškai“ turinį.

1 / 1 Gospodinov Georgi "Natūralus romanas"
Nemokamai gaukite pranešimą kai bus patalpintas naujas skelbimas kategorijoje Esė, memuarai, laiškai:
Laura
Vilnius
Skelbimus talpina nuo 2014 metų 08 mėn.
Skelbimo nr.:
231671
Patalpino:
Privatus asmuo
Perskaitė:
209
Atnaujintas:
2017-08-13 00:00